Prostata maligna, Cancer de prostată


Va prostata maligna daca poate explica un prostata maligna urolog cum se pune corect diagnosticul de cancer de prostata, care este importanta testului sau analizei PSA si cind este necesara punctia. Ce variante de tratament exista in cazul confirmarii diagnosticului?

Mentionez ca pina acum, tatal meu in virsta de 56 de ani, nu a avut alte probleme de sanatate si nici simptome grave care sa il determine sa mearga la medic. S-a hotarit sa mearga la un control dupa ce a inceput sa urineze uneori cu singe.

Va multumesc". Cristian Costache, medic urolog in cadrul Spitalului "C.

Parhon" Iasi: "De obicei, in stadiile incipiente, cancerul de prostata nu determina simptome. Diagnostic Depistarea cancerului de prostata se face prin doua modalitati: examinarea digitala rectala tuseu rectal si dozarea antigenului specific prostatic PSA. Majoritatea urologilor considera ca barbatii aparent sanatosi, care au trecut de 50 de ani, ar trebui sa beneficieze anual de examinarea rectala si testul PSA, pentru depistarea precoce a afectiunii; acest prag ar trebui sa fie redus la 40 de ani pentru cei care sint expusi la prostata maligna risc crescut de aparitie a cancerului de prostata afroamericani, antecedente familiale semnificative.

Examenul digital rectal Examenul digital rectal permite examinarea prostatei, cu eventuala evidentiere a unor anomalii de marime, consistenta si contur, ce ridica suspiciunea malignitatii; in plus, se pot remarca si prostata prostata maligna modificari, ce permit diagnosticarea unor afectiuni colo-rectale.

Cancer de prostată

Testul PSA Testul PSA, care masoara nivelul sanguin al acestei substante ce este produsa doar la nivelul prostatei, creste semnificativ sansa depistarii cancerului de prostata si este de prostata maligna efectuat la cel putin saptamini! Deoarece ejacularea poate creste temporar nivelul PSA, este indicata abstinenta sexuala pentru cel putin 2 zile prostata maligna de recoltarea probei de singe, iar in cazul in care pacientul a fost supus unei interventii la nivelul aparatului urinar inferior chiar introducerea unei sondeintervalul pina la care se poate doza PSA trebuie sa fie prelungit.

Nu orice valoare crescuta a PSA semnifica boala maligna.

tratamentul prostatitei în baie

Cresteri ale nivelului PSA se intilnesc si in cazurile cu adenom de prostata hiperplazie prostatica benigna sau inflamatie a prostatei prostatitaceea ce impune o interpretare corecta a adevărata cauză a prostatitei in context clinic.

Dupa o pregatire relativ simpla clisma, antibioterapie preproceduralapunctia-biopsie prostatica se efectueaza transrectal, cu un ac special, activat de un dispozitiv cu resort, sub ghidaj digital sau, preferabil, ecografic; medicul urolog va preleva fragmente, ce vor fi apoi examinate de medicul anatomo-patolog, care va remarca eventuala prezenta a tesutului malign adenocarcinom ; daca diagnosticul de cancer de prostata este astfel confirmat, medicul anatomo-patolog va stabili si gradul tumoral, exprimat prostata maligna plan mondial prin scorul Gleason, ce indica potentialul de agresivitate crestere locala, diseminare al afectiunii.

Determinarea gradului tumoral este importanta pentru stabilirea conduitei terapeutice adecvate cazului respectiv. Punctia-biopsie prostatica este de obicei bine tolerata.

cele mai moderne medicamente pentru prostatită

Tranzitoriu, unii pacienti pot prezenta hematurie sau hematospermie, iar rareori se poate remarca un sindrom febril; prostata maligna xp prostatita si tratament continuata cel putin 48 de ore dupa procedura. Ce este este stadializarea tumorala Daca diagnosticul de cancer de prostata a fost stabilit prin examen anatomo-patologic, urmeaza o evaluare a extensiei bolii, numita stadializare tumorala TNM.

Scopul acesteia este de a determina daca leziunea maligna este prostata maligna la nivelul prostatei sau este extinsa in afara acesteia tesuturile sau organele invecinate ; acest lucru este precizat prin examinare digitala rectala, ecografie de preferat transrectalatomografie computerizata TC sau imagistica prin rezonanta magnetica IRM. In plus, stadializarea tumorala incearca sa precizeze daca afectiunea maligna s-a extins la ganglionii limfatici, oase sau alte organe ficat, plamini etc.

Aceste investigatii imagistice nu trebuie efectuate la toti pacientii cu cancer de prostata, deoarece riscul diseminarii afectiunii poate fi uneori estimat pe baza valorii PSA, a stadiului clinic si a gradului tumoral. Evolutia cancerului de prostata este de multe ori imprevizibila, iar decizia de a-l trata poate fi dificila si complexa.

d mannose prostatitis reddit

In unele cazuri, evolutia poate fi atit de lenta incit tratamentul sa nu fie necesar, in timp ce in alte cazuri, afectiunea ameninta grav viata pacientului intr-un interval relativ scurt. Initial, decizia terapeutica se bazeaza atit pe stadiul si gradul tumoral, cit si pe virsta si conditia clinica a pacientului". Tratamentul cancerului de prostata localizat "Odata cu introducerea in practica medicala a testarii PSA, s-a remarcat o crestere importanta a numarului de cazuri diagnosticate cu cancer de prostata localizat, pentru care principalele optiuni terapeutice prostata maligna reprezentate de chirurgie sau radioterapie.

Tratamentul chirurgical minim invaziv pentru tumorile de prostată

Pentru majoritatea acestor pacienti, prima optiune terapeutica este chirurgicala, reprezentata de prostatectomie radicala. Prostata maligna cadrul interventiei, dupa evaluarea ganglionilor limfatici pelvini, se extrage in totalitate prostata, impreuna cu veziculele seminale, dupa care se restabileste continuitatea tractului urinar inferior prin anastomoza uretrei la vezica urinara. In cazurile cu tumori strict localizate, la care planurile anatomice pot fi evidentiate cu acuratete, se pot pastra fasciculele neurovasculare, ce mentin functia erectila in limite fiziologice.

remedii naturiste pentru pietre la rinichi

Supravegherea evolutiei postoperatorii pe termen lung include si determinarea periodica a PSA, care, in cazul in care interventia a fost curativa, ar trebui sa devina nedecelabil valoare 0. Avind la baza progresele remarcabile ale chirurgiei minim invazive, varianta laparoscopica de prostatectomie radicala, eventual asistata de sistemul robotic da Vinci, se realizeaza cu rezultate favorabile in multe servicii urologice de excelenta.

Studii recente au demonstrat ca se prostata maligna obtine rezultate similare prin radioterapie, astfel incit, in prezent, numarul pacientilor care beneficiaza de aceasta metoda de tratament se apropie de cel al cazurilor rezolvate chirurgical.

Antigenul specific prostatic (PSA)

Radioterapia Radioterapia pentru cancerul de prostata se poate efectua in doua moduri: radioterapie externa si brahiterapie, eficienta fiind similara pentru cazurile incipiente de cancer de prostata. In radioterapia externa, doze mici sint administrate progresiv la nivelul prostatei, intr-un interval de saptamini; dezvoltarea tehnologica permite in unele centre si iradierea prostatei cu doze mari, fara afectarea semnificativa a organelor vecine vezica urinara, rect.

Brahiterapia este o metoda prin care sursele radioactive, de mici dimensiuni, sint implantate direct in prostata, prin intermediul unor ace speciale, sub control ecografic. Procedura este efectuata sub anestezie generala sau regionala, fiind de obicei bine tolerata, iar complicatiile perioperatorii minime. Principalele efecte secundare ale radioterapiei sint prostata maligna de efectul iradierii asupra vezicii urinare si rectului, cu aparitia simptomatologiei iritative specifice.

Incidenta disfunctiei erectile este similara celei generate de interventia chirurgicala.

Cancerul de prostata: cea mai frecventa afectiune maligna a barbatului

Crioterapia Crioterapia este o metoda moderna si presupune distrugerea tesutului prostatic prin "inghetarea" acestuia cu Argon, printr-o modalitate care aminteste de brahiterapie ace speciale plasate transperineal, control ecografic. Desi crioterapia este indicata in majoritatea cazurilor dupa esecul radioterapiei, exista date care sustin utilizarea metodei ca terapie unica in cancerul de prostata localizat.

Adenomul de prostată: cauze, simptome, posibile complicații, diagnosticare și tratament Adenomul de prostată, cunoscut și sub denumirea de hipertrofie prostatică benignă, este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni în rândul bărbaților. Aceasta apare în special după vârsta de de ani și împiedică buna funcționare a sistemului urinar.

Cancerul de prostata are de obicei o evolutie lenta, asfel incit multi pacienti nu vor avea simptome sau complicatii legate de aceasta afectiune pe durata vietii. Pacientii in virsta peste 75 de anicu speranta de viata limitata sub 10 anisi cei cu tumori mici si grad tumoral scazut pot fi supravegheati cu atentie, din punct de vedere al evolutiei, fara tratament.

Pe parcursul supravegherii, interventia terapeutica va fi declansata la cazurile la care se remarca progresia tumorala. Scaderea productiei de prostata maligna se poate realiza prin diferite forme de tratament medical analogi de LH-RH, antagonisti de LH-RH, antiandrogeni, estrogeni sau printr-o intervente chirurgicala orhiectomie bilaterala. Efectul este evident in majoritatea cazurilor si consta in reducerea semnificativa a masei tumorale, cu ameliorarea marcata a simptomatologiei asociate, fara a prostata maligna afectiunea maligna in acest stadiu; astfel, efectul favorabil este temporar, cancerul de prostata devenind dupa un interval care poate fi de citiva ani hormono-rezistent.

Exista studii clinice in desfasurare, la care datele preliminare sugereaza un efect favorabil al chimioterapiei cu un medicament numit docetaxel, in stadiul diseminat al cancerului de prostata, la care tratamentul hormonal nu este eficient. Prostata maligna concluzie, este important de retinut faptul ca nu trebuie ratata sansa unei depistari precoce a cancerului de prostata prin consult urologic si dozare a PSA, iar decizia terapeutica, care depinde de multi factori, trebuie sa fie stabilita in urma unei evaluari amanuntite, la care participa, alauri de pacient, medicii urolog si oncolog", incheie dr.

Cristian Costache.

vezica dureroasa

Cuvinte cheie: Citeste si Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice prostata maligna a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor. Ultima ora.

  • Mare majoritate a cancerelor de prostata se dezvolta lent, cu toate acestea, exista cazuri in care cancerul de prostata se dezvolta in mod agresiv.
  • Tratament în străinătate pentru prostatita
  • Urinare dureroasa
  • Cancer de prostata - Tot ce trebuie sa stii | Cancer
  • Cancer de prostată - Wikipedia