Structura prostatitei


Adenomul de prostata Generalitati Prostata este o formatiune glandulara cu structura fibromusculara care inconjoara baza vezicii urinare si face parte din aparatul reproducator masculin. Odata cu inaintarea in varsta prostata are tendinta de crestere in volum hiperplazia benigna de prostata la barbatii cu productie normala de androgen.

Medici care tratează această afecțiune

Cresterea diferitelor structuri ale glandei prostatice determina aparitia adenomului de prostata putand determina strangularea uretrei structura prostatitei astfel apar problemele urinare. Aceasta tumora este cea mai frecventa tumora benigna a barbatului peste 60 de ani.

structura prostatitei

Cauze Adenomul de prostata apare in conditiile unui deficit al activitatii testiculare. Astfel ca la barbatii cu functie scazuta a glandei hipofizare sau la barbatii care au vasectomie inaintea varstei de 40 de ani, aparitia adenomului de prostata este prevenita.

Aparitia adenomului de prostata se datoreaza alterarii metabolismului, unul dintre principalii factori fiind reprezentat de testosteron.

Usturoiul si prostata

Stadii Evolutia naturala a adenomului de prostata permite clasificarea in 3 stadii: — adenomul microscopic — adenomul macroscopic — adenomul de prostata clinic manifest. Atitudinea terapeutica in cazul acestei afectiuni difera.

structura prostatitei

Astfel ca se poate institui tratament medical sau chirurgical sau tratament preventiv si de supraveghere. Mecanism fiziopatologic Localizarea prostatei la nivelul uretrei inconjoara ca un inel uretra craniala determina prin cresterea in dimensiune tulburari de mictiune.

Modificări în structura glandei prostatei cu prostatită

Capsula prostatei nu este elastica, iar atunci cand prostata creste in dimensiune comprima uretra Canalul prin care urina se elimina din vezica. Eliminarea urinei din vezica se realizeaza prin contractia musculaturii structura prostatitei precum si datorita presiunii exercitate de musculatura abdominala.

Aparitia adenomului de prostata determina modificari ale actului mictional urinar. Pentru golirea corespunzatoare a vezicii urinare in cazul in care eliminarea urinii este impiedicata, muschii vezicii si cei abdominali cauta sa depaseasca acest obstacol printr-un efort suplimentar, in asa fel incat la inceput fluxul si debitul urinar sa nu sufere modificari.

Odata depasit mecanismul de golire a vezicii urinare determina aparitia reziduului vezical. In mod normal reziduu vezical este de cm de apa iar in cazul adenomului de prostata reziduul mictional poate ajunge pana la cm de apa. Daca obstructia persista sau chiar se agraveaza se instaleaza vezica decompensata.

Prostata si problemele ei

Se instaleaza reziduul vezical, acesta fiind markerul decompensarii. In consecinta diminua structura prostatitei urinar pacientul nu mai urineaza la distanta ca inainte de cresterea prostatei si se va uda pe pantof instalandu-se o frecventa crescuta a urinarii polachiurie. Ulterior se agraveaza si polachiuria. Deficitul contractiei musculaturii vezicale la inceput este compensat de contractia muschilor abdominali, fapt ce explica aparitia sau agravarea in acest stadiu a herniilor si structura prostatitei prolapsurilor anorectale.

Distensia vezicala reprezinta stadiul in care reziduul a depasit limita capacitatii fiziologice vezicale, adica ml. In acest stadiu vezica devine palpabila in portiunea inferioara a abdomenului in hipogastru.

Adenomul de prostata (hipertrofia prostatica benigna)

Survin pierderi necontrolate de urina, initial in timpul noptii, ziua incontinenta urinara pierderea de urina fiind stapanita prin contractia voluntara a muschilor perineului si a sfincterului. Rareori exista bolnavi la care se instaleaza distensia vezicala fara a trece prin fazele premergatoare. Evolutia simptomatologiei poate fi clasificata in 3 stadii clinice: — faza de tulburari premonitorii ce se caracterizeaza prin structura prostatitei moderate ale mictiunii — faza de stagnare vezicala dar fara distensie — se instaleaza polachiuria in special cea nocturna.

Se agraveaza disuria, aceasta structura prostatitei de scaderea fortei jetului urinar, greutate in initierea structura prostatitei si prelungirea timpului de urinare, contractia suplimentara a muschilor abdominali — faza de stagnare cu distensie vezicala — la simptomele prezente se asociaza imperiozitate mictionala cu pierdere involuntara de urina, stare generala influentata si ulterior semne de instalare a insuficientei renale.

structura prostatitei

Din punct de vedere clinic, adenomul de prostata este o afectiune cu evolutie lenta cu perioade de exacerbari si uneori remisii. Complicatii Adenomul de prostata poate determina retentia acuta completa de urina, hematurie prezenta sangelui structura prostatitei urina precum si agravarea simptomatologiei urinare.

Hematuria se datoreaza rupturii venelor dilatate de la nivelul vezicii urinare cauzate de presiunea de la acest nivel.

Prostamin Cât de mult în farmacie

Hematuria poate fi in cantitate structura prostatitei, persistand pe parcursul mai multor zile. Retentia acuta de urina necesita tratament de urgenta: cateterizare urinara transuretral abordul este prin uretra sau cateterism prin punctie suprapubiana. Agravarea simptomelor polachiurie, disurie poate aparea dupa pranzuri copioase, abuzul de alcool, constipatie, decubit prelungit.

structura prostatitei

Dintre complicatiile adenomului de prostata amintim: — litiaza vezicala care se datoreaza stagnarii structura prostatitei a urinei in vezica precum si prezentei unui obstacol in evacuarea urinei — diverticuli vezicali formatiuni care comunica cu vezica urinara — inflamatia adenomului de prostata.