La prostata è


Despre nutritie Adenomul de prostata reprezinta cea mai frecventa tumora benigna a barbatului si se dezvolta din glandele zonei de tranzitie.

Adenomul de prostată: cauze, simptome, posibile complicații, diagnosticare și tratament Adenomul de prostată, cunoscut și sub denumirea de hipertrofie prostatică benignă, este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni în rândul bărbaților. Aceasta apare în special după vârsta de de ani și împiedică buna funcționare a sistemului urinar.

Exista la prostata è bine tolerate, dar exista si adenoame care prin complicatiile lor pot avea o evolutie grava. Evolutia afectiunii nu este dependenta de volumul tumorii, iar urmarirea precoce si tratamentul corect condus reprezinta elementele esentiale in prevenirea complicatiilor adenomului de prostata.

la prostata è

Despre prostata. Prostata este un organ grandular si fibromuscular, format din mai multi lobi, care inconjoara uretra prostatica. La periferie este prezenta capsula prostatica care este formata din tesut fibros.

Ce este prostata si ce rol are in organism Ce este prostata si ce rol are in organism Prostata este o glanda mica, de dimensiunile unei nuci, amplasata intre baza penisului Prostata este o glanda mica, de Autor: Dr. Ce este prostata si ce rol are in organism Prostata este o glanda mica, de dimensiunile unei nuci, amplasata intre baza penisului si rect.

Cum evolueaza adenomul de prostata? Din punct de vedere clinic, adenomul de prostata poate evolua in 3 etape: Faza de prostatism Faza de retentie incompleta fara distensie vezicala Faza de retentie incompleta cu distensie vezicala 1. Faza de prostatism.

la prostata è

Adenomul de prostata poate conduce la hipertrofia musculaturii vezicale, care se poate manifesta prin: Polakiurie nocturna urinari dese in timpul noptii Scaderea fortei jetului urinar 2. Faza de retentie incompleta fara distensie vezicala.

la prostata è

Datorita mentinerii obstacolului subvezical adenomul de prostata se produce atrofierea musculaturii vezicale si aparitia reziduului vezical capacitatea de stocare a vezicii urinare. Pacientul poate avea urmatoarele simptome: Polakiurie diurna urinari dese in timpul zilei Disurie urinare cu dificultate 3.

Faza de retentie incompleta la prostata è distensie vezicala.

Datorita cresterii reziduului vezical peste ml apare distensia vezicii, iar pacientul poate avea urmatoarele simptome: Disurie marcata Polakiurie noctura si diurna intense Incontinenta urinara prin prea plin — capacitatea de urina produsa depaseste capacitatea de depozitare a vezicii urinare Complicatiile adenomului de prostata Adenomul de prostata poate conduce la numeroase complicatii.

Una dintre acestea este ureterohidronefroza bilaterala cu insuficienta renala cronica - aparuta din cauza retentiei cronice de urina.

Acestea sunt impartite de catre Maurice in patru pediculi, in functie de vasele sanguine pe care le insotesc: a pediculul iliac extern b pedicul iliac intern hipogastric c pedicul posterior d pedicul inferior Prin intermediul acestor pediculi se stabilesc anastomoze cu vasele limfatice ale fundului vezicii urinare, ampulei canalului deferent, ale veziculei seminale si ale rectului. Inervatia prostatei: - plexul prostatic ale carui ramuri provin din plexul hipogastric inferior - nervii au fibre senzitivo-motorii Rapoarte cu structuri invecinate topografie : Prostata este un organ pelvis-subperitoneal situat intr-o loja delimitata astfel: - peretele anterior: oasele si simfiza pubiana.

Iata care sunt complicatiile adenomului de prostata: Retentia acuta de urina RAU Hematuria urinare cu sange.